Persbericht

Prijzen +31 174 - 200 222

i4Networks opent netwerk PoP bij Greenhouse Datacenters in Naaldwijk

Greenhouse Datacenters, aanbieder van energie-efficiënte datacenters uit het Westland, is een partnership aangegaan met de Nederlandse netwerkprovider i4Networks. Middels deze samenwerking is Greenhouse in staat om alle postcodes in Nederland direct te verbinden tot in hun datacenter. Bedrijven door heel Nederland kunnen hiermee laagdrempelig hun IT-infrastructuren of delen ervan extern huisvesten in de twee locaties van Greenhouse.

De twee datacenters van Greenhouse staan op een industrieterrein in Naaldwijk, in het Westland te midden van de vele kassen ten behoeve van de wereldwijde export van bloemen, planten en groenten. Deze datacenters hebben bij volledige benutting een capaciteit van 5MW, terwijl de totale colocatie vloeroppervlakte 4.500 vierkante meter bedraagt.

De datacenters van Greenhouse zijn carrier-neutraal ingericht. Gebruikers hebben toegang tot verschillende telecomcarriers en ook internet exchanges zoals de AMS-IX, NL-IX, en DE-CIX. De zojuist geïnstalleerde netwerk Point-of-Presence (PoP) door I4Networks maakt het voor bedrijven door heel Nederland nu mogelijk om laagdrempelig en met lage latency, toegang te krijgen tot de datacenters van Greenhouse in Naaldwijk.

1,6 Tbit/s netwerk
Het fijnmazige MPLS (Multi Protocol Label Switching) netwerk van de Nederlandse netwerkprovider i4Networks is een Layer 2 netwerkbackbone welke op strategische punten in Nederland is gekoppeld met wholesale partners zoals Relined, KPN, Ziggo, en Tele2. Dankzij deze koppelingen heeft i4Networks bereik tot aan de voordeur van alle postcodes in Nederland inclusief kantoorpanden. De totale bandbreedtecapaciteit van het Nederlandse netwerk bedraagt 100 Gbit/s, terwijl het netwerk schaalbaar is naar 1,6 Tbit/s. I4Networks maakt gebruik van Coherent lasertechnologie om het glasvezelnetwerk aan te lichten en daarmee maximale bandbreedtecapaciteit uit het netwerk te halen.

“Veel netwerken in Nederland en internationaal maken gebruik van DWDM-technologie, oftewel Dense Wavelength Division Multiplexing, waarbij middels golflengtes of “kleuren” de glasvezelcapaciteit wordt geoptimaliseerd,” zegt Dirk Pol, eigenaar van i4Networks. “Wij gebruiken innovatieve methodes om de capaciteit van de fiber nog beter te benutten. Waaronder middels deze Coherent lasers dus, waarmee we een next-generation netwerk in Nederland kunnen uitrollen met een gigantische totale capaciteit van 1,6 Tbit/s.”

MPLS versus SD-WAN
Datacenters zoals die van Greenhouse in Naaldwijk, zijn voor i4Networks lead generatoren. De netwerkprovider verdient aan het verkopen van bandbreedte, iets waar gebruikers van datacenters doorgaans behoefte aan hebben. “Bij alle kansrijke datacenters in Nederland proberen wij middels een netwerk PoP aanwezigheid te creëren,” zegt Pol. “De datacenters die Greenhouse aanbiedt, zijn met een Power Usage Effectiveness waarde van 1,2 zeer energie-efficiënt ingericht en er is voor klanten veel ruimte om te groeien. Zij hebben twee datacenters beschikbaar en een derde in de planning. De nabijheid van Rotterdam en Den Haag maakt de datacenters van Greenhouse ook interessant voor ons, maar in feite kunnen via de lage latency verbindingen in ons netwerk alle bedrijven in Nederland gebruikmaken van deze datacenters.”

“Verschillende organisaties kiezen vanwege specifieke vereisten ten aanzien van veiligheid, betrouwbaarheid en compliance niet altijd voor verbindingen via het Internet,” zegt Guido Sip, Chief Commercial Officer bij Greenhouse Datacenters. “Zeker binnen de gezondheidszorg, de maakindustrie, bij overheidsorganisaties en binnen het engineeringsegment is dat het geval. Sommigen kiezen voor SD-WAN om verbindingen via het Internet te omzeilen, anderen voor private verbindingen. Voor dergelijke partijen is het MPLS-netwerk dat i4Networks aanbiedt een prachtige oplossing.”

Back-ups, hybride cloud, 8k videobewaking
“MPLS is een bewezen netwerktechnologie, het is stabiel en simpel in het gebruik en het heeft een scherpe prijsstelling,” zegt Sip. “Via het netwerk van i4Networks hebben klanten bovendien bescherming tegen DDoS aanvallen. Organisaties door heel Nederland kunnen het aanwezige MPLS-netwerk in onze datacenters gebruiken voor allerlei soorten toepassingen. Bijvoorbeeld voor de inrichting van back-ups en andere storage-oplossingen, of voor cloud-gebaseerde applicaties zoals Office 365 en Salesforce. Ook voor hybride toepassingen biedt het mogelijkheden, zoals een setup met Azure, AWS of Google inclusief koppelingen naar een private cloud. Ook voor videobewaking met 8k camera’s, wat hogere beeldkwaliteit heeft maar waarbij ook grotere datastreams verwerkt moeten worden.”

“i4Networks is een welkome aanvulling op het netwerkportfolio in onze datacenters,” zegt Guido Sip. “Het is een solide netwerk, maar het allermooiste vind ik toch wel de fijnmazigheid van hun infrastructuur. Organisaties van Groningen tot aan Maastricht krijgen hiermee zeer laagdrempelig de mogelijkheid om hun IT-infrastructuren in onze datacenters in het Westland te huisvesten.”