Prijzen +31 174 - 200 222

Haven van Rotterdam wil Europese waterstof hub worden

Op een steenworp afstand van Greenhouse’s twee colocatie datacenters in Naaldwijk, is de haven van Rotterdam - als een van ‘s werelds belangrijkste logistieke hubs - een stap dichterbij om een belangrijk handelsknooppunt voor groene waterstof in Europa te worden. Groene waterstof is een milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen. Als aanbieder van energie-efficiënte datacenters verwacht Greenhouse Datacenters zelf volgende week ook waterstof gerelateerd nieuws aan te kondigen.

Op slechts enkele kilometers afstand van onze in Naaldwijk gevestigde colocatie datacenters, werkt het Havenbedrijf Rotterdam nu aan de ontwikkeling van een waterstofpijpleiding in samenwerking met de Gasunie. Het project heet HyTransPort.RTM. Deze plannen zijn in de afrondende fase voordat de aanleg begint. De pijpleiding tussen de Maasvlakte en Pernis zal de ruggengraat vormen voor de waterstofinfrastructuur van de haven van Rotterdam. Hierdoor kan de haven waterstof ontvangen welke per schip vanuit alle delen van de wereld wordt aangevoerd. Ook wordt de doorvoer van waterstof naar naburige Europese landen hiermee vergemakkelijkt.

De waterstofpijpleiding is een pijpleiding met open toegang. Het betekent dat de pijpleiding opengesteld zal worden voor alle bedrijven die waterstof willen kopen of leveren. In de toekomst zal deze pijpleiding worden aangesloten op een landelijk waterstofnetwerk dat Gasunie nu aan het opzetten is. Ook komen er verbindingen met het buitenland, waaronder bekende grote industriegebieden zoals Chemelot in Limburg, Noordrijn-Westfalen in Duitsland en industriegebieden in andere Europese regio’s.

Als colocatie provider hecht Greenhouse Datacenters veel belang aan innovatie, energie-efficiëntie en het gebruik van “echte” duurzame energiebronnen. Voor ons flagship colocatie datacenter in Naaldwijk hebben wij bijvoorbeeld een Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,15 weten te behalen. Dit is een zeer energie-efficiënt resultaat, waardoor colocatie klanten bij Greenhouse hun IT-infrastructuren op een uiterst energie-efficiënte en duurzame manier kunnen huisvesten. Het thema waterstof past goed bij onze eigen energie-efficiëntie benadering als het gaat om inrichting van datacenter infrastructuur en we kunnen dan ook niet wachten om het waterstof gerelateerde nieuws van Greenhouse volgende week te kunnen aankondigen.

Groene waterstof uit Chili en Australië
Omdat het Havenbedrijf Rotterdam in de nabije toekomst een belangrijke rol wil spelen in de transitie naar schone energie in Europa, hebben zij onlangs tevens een intentieverklaring voor samenwerking getekend met de Chileense minister van Energie om de handel in groene waterstof tussen Chili en Nederland te bevorderen. Op dit moment komen er nog behoorlijk wat kolen en olie de Rotterdamse haven binnen, maar (groene) waterstof moet die fossiele brandstoffen in de komende jaren gaan vervangen. Hun doel is om gezamenlijke projecten op te starten om het gebruik van waterstof te bevorderen, terwijl zij ook van plan zijn om kennis, best practices en ervaringen te gaan delen.

De beoogde samenwerking tussen Nederland en Chili voor de handel en transport in waterstof staat niet op zichzelf. Afgelopen week verklaarde Havenbedrijf Rotterdam dat het ook met de Zuid-Australische overheid de haalbaarheid gaat onderzoeken om groene waterstof uit Zuid-Australië naar Rotterdam te importeren. Daarnaast wordt tegelijkertijd onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van waterstofhandel en -transport tussen de haven van Rotterdam en Portugal, Marokko, Uruguay en landen in het Midden-Oosten.

Kortom, in de directe omgeving van Greenhouse Datacenters is waterstof duidelijk bezig aan een opmars. Zoals gezegd, volgende week verwachten we met meer waterstof gerelateerd nieuws te komen, een waterstof gerelateerd nieuwtje van Greenhouse zelf.

Beeld: © Havenbedrijf Rotterdam