Prijzen +31 174 - 200 222

Koning Willem Alexander bezoekt provincie Zeeland in het kader van waterstof

Koning Willem Alexander bracht afgelopen week een informeel werkbezoek aan de provincie Zeeland, niet ver verwijderd dus van de twee colocatie datacenters die Greenhouse in Naaldwijk in het Westland exploiteert. Het thema van dit bezoek was waterstof. Iets wat ons als aanbieder van colocatie diensten enorm interesseert. Eerdaags verwachten wij vanuit Greenhouse Datacenters namelijk waterstof gerelateerd nieuws naar buiten te brengen.

Koning Willem Alexander sprak met vertegenwoordigers van een aantal grote industriële bedrijven in het Sloe gebied, een haven- en industriegebied bij de stad Vlissingen, over de huidige betekenis van waterstof voor de diverse industriële organisaties, de rol van waterstof in het aanjagen van de energietransitie, en samenwerking in de regio op het gebied van duurzaamheid. Waterstof wordt door hen over algemeen gezien als een middel om de industriële activiteiten te verduurzamen.

Het bezoek van Willem Alexander aan het Sloe industriegebied onderstreept nog eens het belang dat de komende jaren aan het gebruik van waterstof wordt gehecht. Daarnaast bereidt de haven van Rotterdam zich nu voor op massaal gebruik, handel en transport van waterstof in de nabije toekomst. Op steenworp afstand dus van onze Greenhouse datacenters in Naaldwijk.

Als colocatie provider maken we zelf (nog) geen gebruik van waterstof in onze datacenters, hoewel we al enkele succesvolle projecten in de markt hebben gespot waar men waterstofbrandstofcellen gebruikt in plaats van dieselgeneratoren ten behoeve van back-up stroomvoorziening voor de datacenteromgeving, zoals bijvoorbeeld onlangs door Microsoft werd aangekondigd.

Als datacenterexploitant met een focus op innovatie waarderen wij deze innovatieve inspanningen echter ten zeerste. Wij steunen het gebruik van waterstof als alternatieve energiedrager en een duurzame inrichting van bedrijfsactiviteiten dan ook van harte. Greenhouse heeft zelf veel tijd en energie gestoken in het energiezuinige ontwerp van het flagship colocatie datacenter in Naaldwijk. Iets wat zijn vruchten heeft afgeworpen en uiteindelijk heeft geresulteerd in een zeer lage en ultra-energie-efficiënte Power Usage Effectiveness (PUE) waarde van 1,15.

We kijken ernaar uit om het Greenhouse gerelateerde waterstof nieuws eerdaags bekend te maken.

Industrie Zeeland: gebruik van waterstof
Koning Willem Alexander houdt regelmatig oriënterende gesprekken in Nederland over uiteenlopende onderwerpen en thema's. Deze vinden plaats per telefoon, op het paleis en - zoals deze keer in Zeeland - op locatie.

Industriële organisaties in de provincie Zeeland zijn al grootverbruikers van waterstof. Om een idee te geven van hun waterstofverbruik: meer dan de helft van de Nederlandse waterstofproductie wordt gebruikt door de industrie welke gevestigd is in het Schelde-Delta gebied in Zeeland. Industriereuzen zoals Yara, Zeeland Refinery, Dow en andere partijen zouden inmiddels al grootverbruikers van waterstof zijn. Deze industriële reuzen hebben zich verenigd in het samenwerkingsverband Smart Delta Resources (SDR) en de mogelijkheden onderzocht voor grootschalige productie en gebruik van ‘groene’ waterstof in het Schelde-Deltagebied. Door middel van dit partnerschap zetten zij zich in om middels het gebruik van groene waterstof een duurzame toekomst voor hun industriële activiteiten te realiseren.

De provincie Zeeland heeft de intentie om samen met Oost-Vlaanderen net over de grens in België een waterstofbolwerk te worden. Tot nu toe wordt de gebruikte waterstof in Zeeland gemaakt met behulp van gas, wat dus niet duurzaam is. Het is de bedoeling om over te schakelen op een duurzamer alternatief door waterstof te produceren met behulp van windmolenparken op zee. Daarvoor moet wel een elektrolyse-installatie worden gebouwd. Daarom bezocht koning Willem Alexander ook een hoogspanningsstation van energiebedrijf TenneT, waar de kabels van verschillende windmolenparken aan land komen.

Kortom, in de directe omgeving van Greenhouse Datacenters is waterstof duidelijk bezig aan een opmars. Zoals gezegd, binnenkort zal Greenhouse Datacenters zelf ook waterstof gerelateerd nieuws aankondigen.

Beeld: © RVD - Paul Torenaar