Prijzen +31 174 - 200 222

Internet Exchanges - Hoe werkt het en wat is het belang ervan?

Vooral in Europa zijn onafhankelijke Internet Exchanges uitgegroeid tot belangrijke internetknooppunten waar content providers, Internet Service Providers (ISP’s), content delivery network providers (CDN’s), en telco’s van over de gehele wereld IT-infrastructuren opzetten en hun internetverkeer uitwisselen. Dit laatste is ook bekend als peering, maar hoe werkt het precies en hoe belangrijk is peering voor de gebruikers bij IX’s zoals AMS-IX, NL-IX, LINX, DE-CIX, en France-IX?

Internet Exchanges (IX’s), ook wel Internet Exchange Points (IXP’s) genoemd, zijn internetknooppunten bedoeld voor het uitwisselen of verhandelen van internetverkeer. Deze IX’s en aangesloten colocatiedatacenters worden gebruikt door content providers, ISP’s, CDN-aanbieders, hostingproviders, gaming bedrijven, exploitanten van sociale netwerken, telecommunicatieaanbieders en anderen om hun netwerken onderling te verbinden en verkeer uit te wisselen. De onderling verbonden netwerken vormen tezamen het internet zoals wij dat kennen.

Volgens PeeringDB, een vrij beschikbare en door gebruikers bijgehouden databank van netwerken wereldwijd, bestaat het internet wereldwijd uit meer dan 23.000 individuele netwerken. De interconnectie van al deze verschillende internetnetwerken neemt doorgaans een van de volgende twee vormen aan: een IP-peering relatie of een IP-transit relatie. IP-transit houdt in dat een bedrijf een vergoeding betaalt in ruil voor het recht om verkeer over een ander netwerk te versturen, terwijl IP-peering meestal inhoudt dat verkeer gratis over netwerken wordt uitgewisseld. IP-peering kan zowel openbaar als particulier zijn. Openbare peering vindt over het algemeen plaats via een Internet Exchange, waar een Internet-netwerk met verscheidene andere netwerken over een enkele verbinding kan peeren.

Voor de uitwisseling van internetverkeer wordt zowel bij IP-peering als bij IP-transit gebruik gemaakt van het Border Gateway Protocol (BGP). BGP is in feite de GPS voor het internet. Het is een protocol dat tot doel heeft het snelste en meest efficiënte pad te kiezen om een bericht van het ene autonome systeem (AS) naar het andere te sturen. Het BGP-protocol vervult deze basisfunctie.

Om te illustreren hoe belangrijk Internet Exchanges zoals AMS-IX, LINX en DE-CIX zijn voor het functioneren van de wereldwijde Internet infrastructuur en de interconnectie van individuele netwerken, hoeven we alleen maar te kijken naar de enorme groei van de datacenter colocatie markten in de grootstedelijke gebieden van Londen, Frankfurt, Amsterdam en Parijs in de afgelopen jaren. Eerder dit jaar voorspelde CBRE dat 2021 een recordjaar zal worden voor de Europese vraag naar datacentercolocatie in de zogenaamde FLAP-markten (Frankfurt, Londen, Amsterdam en Parijs). Door de Internet Exchanges in deze gebieden en de aanleg van glasvezelinfrastructuur (ondergrondse netwerkvezels en/of zeekabels die aan land komen), zijn deze steden aggregatiepunten geworden voor netwerkoperators/providers met colocatie-infrastructuur, waardoor een sneeuwbaleffect ontstaat van nog meer netwerkoperators die zich vestigen in datacenters op deze internetverkeersknooppunten.

Public peering versus private peering
Public peering bij een Internet Exchange biedt organisaties met Internetnetwerken de mogelijkheid om met een verscheidenheid aan andere netwerken over één enkele verbinding te peeren. IXs zoals AMS-IX, DE-CIX, en LINX bieden netwerkoperators zoals breedband serviceproviders, hostingbedrijven, CDN-providers, en content providers de mogelijkheid om op hun platformen internetverkeer uit te wisselen met een breed spectrum aan andere serviceproviders. Dit soort peering wordt gefaciliteerd in colocatie datacenters zoals die van Greenhouse in de regio Rotterdam/Den Haag, die verbindingen met internet exchanges aanbieden.

Soms kiezen netwerkaanbieders met enorme traffic volumes voor private peering, oftewel een directe fysieke verbinding met een ander netwerk zonder tussenkomst van een IX. Private peering kan een goede optie zijn, maar vrijwel alleen voor enorme traffic volumes. Over het algemeen kost het ook meer moeite om een private peering verbinding op te zetten.

Multi-tenant datacenters bieden steeds vaker interconnectie diensten aan als aanvulling op hun colocatiediensten, waarbij een aantal van de diensten worden overgenomen die ook door IX’s worden aangeboden. De interconnectie wordt gerealiseerd via zogenaamde cross-connects. Bij cross-connects wordt een kabel rechtstreeks van het rack in een datacenter van de ene partij naar de server- en netwerkapparatuur van de andere partij binnen hetzelfde datacenter getrokken.

De voordelen van public en private peering zijn legio: verlaging van de netwerkkosten, verbetering van de netwerkbetrouwbaarheid, verhoging van de netwerkredundantie, verlaging van de latency, grotere bandbreedtecapaciteit, verbetering van de eindgebruikerservaring, enzovoorts.

Er zijn volgens PeeringDB meer dan 900 Internet Exchanges over de gehele wereld, waarvan meer dan 300 IX’s in Europa zijn gevestigd. AMS-IX (Nederland), LINX (VK), DE-CIX (Duitsland) en IX.br (Brazilië) zijn momenteel de grootste Internet Exchanges ter wereld. De LINX (London Internet Exchange) bijvoorbeeld zag zijn piekverkeer dit jaar stijgen tot meer dan 6Tbit/s. De AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) en de DE-CIX (Deutscher Commercial Internet Exchange) hebben dit jaar ook nieuwe traffic records genoteerd, met piek traffic niveaus van zelfs meer dan 10 Tbit/s, terwijl de Internet Exchange in Brazilië vorig jaar reeds de grens van 10 Tbit/s is gepasseerd.

Europees versus Amerikaans IP peering model
De exploitatiemodellen voor Internet Exchanges in Europa versus de Verenigde Staten zijn zeer verschillend. IX’s in Europa zijn over het algemeen non-profit en opereren als onafhankelijke entiteiten die hun peering-diensten aanbieden op een carrier- en colocatie-neutrale basis. Dit betekent dat deelnemers aan IX’s zoals AMS-IX, en LINX kunnen kiezen uit een breed scala van datacenter colocatie aanbieders. IX’s zoals LINX en AMS-IX zijn opgezet op een non-profit basis, terwijl de DE-CIX overigens op een meer commerciële manier werkt. Voor welke colocatie-site gebruikers ook kiezen, zij kunnen verbinding maken met deze IX’s en gebruik maken van de aangeboden peering diensten. In tegenstelling tot de Verenigde Staten hebben de non-profit IX’s in Europa geen klanten, maar leden.

IX’s in de Verenigde Staten zijn meestal bedrijven met winstoogmerk die worden beheerd door de colocatiebedrijven waar ze zijn ondergebracht, hoewel het Europese, colocatie-neutrale IX-model al enige tijd ook in de VS een plek heeft gevonden. We zien inmiddels dat AMS-IX, DE-CIX, en LINX nieuwe Internet Exchange Points hebben geopend op verschillende locaties wereldwijd, waaronder in de Verenigde Staten, terwijl zij hun aanwezigheid over de hele wereld nog aan het uitbreiden zijn.

IP peering versus IP transit
Een IP transit klant krijgt een netwerkdienst aangeboden waarbij een eenheidsprijs per Megabit per seconde (Mbp/s) wordt berekend. IP peering daarentegen vereist dat beide entiteiten op gebalanceerde wijze toegang bieden tot elkaars netwerken en traffic bestemmingen. Hoewel IP-peering voorziet in een ruilhandel voor het uitwisselen van verkeer, is het tot stand brengen van een IP peering overeenkomst niet geheel kosteloos. Er zijn wel kosten mee gemoeid voor de colocatiediensten in datacenters, elektriciteit voor de routers en switches en de cross-connects voor peering connectiviteit. Deze kosten zijn echter te verwaarlozen in vergelijking met de kosten voor IP transit.

Aangezien het niet mogelijk is om met alle netwerken op de wereldbol te peeren, zullen de meeste netwerkexploitanten op een of andere manier gebruikmaken van IP transit - om connectiviteit te garanderen op cruciale locaties en welke bestemming dan ook te bereiken op het wereldwijde internet. Er is echter een groot verschil tussen het gebruikmaken van IP transit voor alle traffic versus de inzet ervan alleen voor de nodige aanvulling van netwerkhiaten.

IP peering via Internet Exchanges kan potentiële netwerkrouteringsissues in verband met IP-transit wegnemen door het routeringsproces flexibel aan te passen en lastige netwerksegmenten te vermijden. IP peering helpt ook het internetverkeer zo lokaal mogelijk te houden, wat de prestaties aanzienlijk verbetert en snellere netwerkverbindingen oplevert. Dit kan een hoge snelheid van dataverkeer stimuleren en de netwerk latency verlagen, terwijl het bandbreedtevolume toeneemt evenals de foutentolerantie van het netwerk. Voor bedrijven waaronder content providers, ISP’s, CDN-exploitanten, gaming bedrijven en telco’s zal het betekenen dat zij hogere serviceniveaus en een efficiëntere infrastructuur kunnen realiseren.

Internationale en regionale expansie internet exchanges
Vroeger waren Internet Exchanges zoals LINX, AMS-IX en DE-CIX enkel gevestigd op internet hubs zoals Amsterdam, Londen en Frankfurt. Tegenwoordig hebben zij hun aanwezigheid over de hele wereld uitgebreid, inclusief Europa, Turkije, de Verenigde Staten, India, de Caraïben, het Midden-Oosten, Maleisië, Singapore, enzovoort. AMS-IX heeft tevens een IX-as-a-Service (IXaaS) oplossing ontwikkeld om partnerorganisaties wereldwijd in staat te stellen om op een eenvoudige manier een lokale Internet Exchange op te zetten en te beheren. In Egypte bijvoorbeeld, heeft AMS-IX dit jaar een IXaaS-gebaseerde Internet Exchange opgezet in samenwerking met Telecom Egypte. Door middel van dit IXaaS aanbod, heeft AMS-IX dit jaar ook vier nieuwe Internet Exchanges opgezet in India, in samenwerking met Sify Technologies.

DE-CIX heeft een vergelijkbaar aanbod ontwikkeld met de lancering van DE-CIX as a Service (DaaS), een partnerprogramma dat eveneens partnerorganisaties wereldwijd in staat stelt om lokaal een Internet Exchange op te zetten. De uitbreiding van deze Internet Exchanges vindt echter niet alleen op internationale schaal plaats, want dankzij dit DaaS-aanbod werd in 2020 ook de Ruhr-CIX in Duitsland in gebruik genomen, dus buiten de regio Frankfurt.

AMS-IX heeft zijn aanwezigheid in eigen land dit jaar eveneens uitgebreid, naar de regio Rotterdam/Den Haag. Niet via zijn IXaaS-aanbod maar door installatie van een directe fysieke PoP. AMS-IX heeft een fysieke PoP geïnstalleerd in Greenhouse Datacenters, alsook in een ander datacenter in dezelfde regio.

Dat AMS-IX de regio Rotterdam/Den Haag heeft uitgekozen voor Nederlandse expansie heeft onder meer te maken met de perfecte ligging van deze regio op de internationale glasvezelinfrastructuur kaart. Rotterdam is een belangrijk internetknooppunt binnen de Nederlandse landsgrenzen, vooral op belangrijke glasvezelroutes naar Brussel en Parijs, maar ook op maritieme routes naar de Verenigde Staten via Londen. Veel internationale glasvezeldragers hebben dan ook routes via Rotterdam. Dit betekent dat Rotterdam/Den Haag met zijn bloeiende activiteiten in en rondom de haven een perfecte plek is voor een tweede internetknooppunt in Nederland buiten de regio Amsterdam. Het initiatief van DE-CIX om een Point-of-Presence in het Ruhrgebied te creëren vertoont zekere parallellen met de uitrol van PoP’s door AMS-IX in Rotterdam/Den Haag, aangezien het Ruhrgebied bekend staat om zijn bloeiende industriële activiteiten.

Directe toegang tot AMS-IX bij Greenhouse Datacenters
AMS-IX heeft een hoofdvestiging in Amsterdam, maar deze toonaangevende Internet Exchange heeft nu dus ook een fysieke netwerk Point of Presence (PoP) beschikbaar bij Greenhouse Datacenters in de regio Rotterdam/Den Haag. Het is in feite de eerste keer dat AMS-IX een fysieke PoP buiten het Amsterdamse metro gebied heeft geïnstalleerd.

Dus, als u een netwerk eigenaar/operator bent op zoek naar Internet Exchange-gedreven netwerkoptimalisatie en netwerkefficiency, dan kan het een goede overweging zijn om uw server- en netwerkapparatuur in een colocatie omgeving bij Greenhouse Datacenters te huisvesten. Colocatie bij Greenhouse Datacenters wordt aangeboden met directe toegang tot de AMS-IX, maar ook andere Europese internet exchanges zijn beschikbaar in de datacenters van Greenhouse.