Geschiedenis van Greenhouse Datacenters

Prijzen +31 174 - 200 222

Greenhouse Datacenters - hoe het allemaal begon

Het Westland is vooral een agrarisch gebied. Bekend van de vele kassen en de innovatieve glastuinbouw. Waar tuinders en boeren op grote schaal verse bloemen, planten en groenten kweken en deze exporteren naar markten wereldwijd. Op slechts een steenworp afstand van Rotterdam en Den Haag. Een snelgroeiende aanbieder van carrier-neutrale datacenter services? Dat verwacht je hier niet zo gauw.

Anno 2020 is dit wel de werkelijkheid. De twee onafhankelijk gecertificeerde colocatie datacenters van Greenhouse in Naaldwijk bieden Enterprises en MKB-klanten in Nederland en wereldwijd de zekerheid dat zij hun IT-infrastructuren veilig en met de wereld ontsloten kunnen huisvesten.

Inderdaad, we zeiden snelgroeiend. De bouwplannen voor een derde datacenter liggen namelijk al gereed. Wat het verhaal is achter het succes van Greenhouse als colocatie aanbieder?

Westlandse ondernemersmentaliteit

Officieel zijn we opgericht in 2013, maar eigenlijk is het fundament van Greenhouse Datacenters al in 2006 gelegd. Toen een paar vrienden uit het Westland zich met de merknaam ‘WorldStream’ inschreven bij de Kamer van Koophandel. Jongens van amper 18 jaar oud. Met veel technische kennis. En met een gezonde dosis Westlandse ondernemersmentaliteit. In eerste instantie begonnen zij met het plaatsen van enkele servers voor klanten in datacenters in Amsterdam. Later volgden andere datacenters iets dichterbij huis, in de regio Rotterdam en Den Haag.

 

 

In de beginjaren van Worldstream brachten de oprichters zelf met hun laptops vele uren door tussen de serverracks. Vaak ook tot diep in de nacht. Van Amsterdam tot aan Rotterdam en Den Haag, de kwaliteit van de datacenters beviel hen evenwel niet. Net zomin als de prijzen die zij moesten betalen voor de colocatieruimtes. Terwijl zij hun klanten, typisch Westlands, juist veel waar voor hun geld wilden bieden. Met de opgedane kennis en ervaring als gebruiker wisten zij het op een gegeven moment dan ook zeker. Datacenters ontwikkelen? Dat konden zij zelf veel beter.

Eerste datacenters

Het eerste datacenter dat zij naar eigen gebruikersinzichten ontwikkelden stond in Maasdijk, een dorp op 6 kilometer afstand van de huidige vestigingsplaats. Het pand werd aangekocht. Minkels, onderdeel van conglomeraat Legrand, zorgde voor de inrichting. Dit datacenter bood ruimte aan meer dan 100 serverracks, maar al snel moest de capaciteit in het pand worden verdubbeld en werd er zelfs een tweede pand in Maasdijk gehuurd en verbouwd tot datacenter. Internationaal was er veel belangstelling voor de Westlandse server- en netwerkoplossingen met een goede prijs/kwaliteitverhouding.

 
 

In het begin lag de focus bij onze datacenterontwikkeling op de techniek. Gaandeweg groeide het besef dat daadwerkelijk alles moest kloppen. Van strenge datacenter toegangsbeveiliging tot en met organisatieprocedures en stroom groeigaranties. En van een breed scala aan beschikbare telecom-carriers tot en met certificeringen door onafhankelijke auditors. Zeker wanneer je grote klanten en/of gebruikers met missie-kritische IT-infrastructuren wilt bedienen. Ook merkten we dat wij zeer ervaren waren geworden in het ontwikkelen en exploiteren van colocatie datacenters. Zo goed, dat we het als zelfstandige service konden gaan aanbieden.

De naam Greenhouse

In 2013 kreeg Greenhouse Datacenters B.V. als carrier-neutrale colocatie aanbieder uiteindelijk officieel vorm met de aankoop en verbouw van een groot pand aan de Industrieweg in Naaldwijk, onze huidige locatie.

De naam Greenhouse was meteen een logische keuze. We hebben vanaf het begin altijd veel aandacht besteed aan energiezuinigheid en daarmee de kostenefficiëntie van onze datacenters. De IT-infrastructuren van alle klanten werden vervolgens naar dit nieuwe grote datacenter gemigreerd, terwijl de kleinere datacenters werden uitgefaseerd. Dit datacenter beheren wij nog steeds, het heet Greenhouse DC1.

Greenhouse DC1, DC2, … DC3

Eind 2018 volgde de opening van ons huidige flagship datacenter, Greenhouse DC2, waar wij toch wel het meest trots op zijn. Het betreft een greenfield ontwikkeling. Een state-of-the-art datacenter met biometrische toegangsbeveiliging. Vooral ook een zeer energiezuinig datacenter, met een Power Usage Effectiveness (PUE) waarde van 1,15!

Greenhouse DC2 is net als DC1 gevestigd aan de Industrieweg in Naaldwijk en gebouwd door het Naaldwijkse bouwbedrijf Zwarts. Verschillende bekende fabrikanten leverden hun bijdrage aan onder andere de security en energiezuinigheid van het datacenter, waaronder het wereldwijd opererende Eaton.

Op dit moment biedt Greenhouse DC2 nog volop ruimte voor verdere groei voor onze colocatie klanten, maar het succesverhaal van Greenhouse eindigt hier niet. Anticiperend op de groeiende klantvraag hebben wij op dezelfde locatie alvast grond aangekocht om een derde datacenter te bouwen. De naam ervan is nog niet bekend, maar DC3 zou wellicht een logische keuze kunnen zijn.

24/7 Service

Nieuwsgierig? Kom langs voor een rondleiding!